Twierdzenie, że ostatni posiłek powinno się zjadać najpóźniej o godzinie 18, to jeden z najczęściej powtarzanych mitów dietetycznych. Tak na prawdę wszystko zależy od tego, o której godzinie kładziemy się spać, ponieważ ostatni posiłek powinniśmy spożywać około 3-4 godziny przed snem. Dlatego, jeśli ktoś kładzie się spać o godzinie 21, to faktycznie ostatni posiłek powinien spożyć około godziny 18. Jeśli natomiast kładziemy się spać na przykład około północy, to kolację powinniśmy zjeść około godziny 21.
Picie kawy w ciąży jest dozwolone, jednak w ograniczonych ilościach ze względu na zawartość kofeiny. Przyszła mama może dziennie spożyć maksymalnie 300 mg kofeiny, co odpowiada około dwóm filiżankom kawy. Należy jednak pamiętać, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale również w herbacie, kakao czy czekoladzie. Trzeba pamiętać, że dla rozwijającego się płodu, kofeina nie jest substancją obojętną, a nadmierne picie kawy w ciąży zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i poronienia.
Jak najbardziej! Gorzka czekolada to przede wszystkim bardzo dobre źródło antyoksydantów, czyli składników, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, a co za tym idzie - pozwalają dłużej zachować młodość i chronią przed nowotworami. Gorzka czekolada to również bogactwo magnezu, selenu oraz cynku. Jednak wybierając gorzką czekoladę należy pamiętać, że powinna zawierać minimum 70% kakao, ponieważ poniżej tej wartości będzie to bezwartościowy słodycz. Co więcej, tak naprawdę dobra gorzka czekolada ma bardzo prosty skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, masło kakaowe.
Dietę zawsze należy rozpatrywać indywidualnie -niezależnie od tego czy chodzi o samo odchudzanie czy współistniejące jednostki chorobowe. W chorobie Hashimoto w pierwszej kolejności należy wyeliminować produkty przetworzone i nauczyć pacjentkę zasad zdrowego odżywiania (jeśli nie ma dobrych nawyków). Jeśli chodzi o to czego należy unikać, to nie eliminujemy od razu glutenu i nabiału (jeśli nie ma potwierdzonej nietolerancji). Takie zalecenia nie są potwierdzone naukowo aby miały pomagać. Jeśli natomiast zdrowa, zbilansowana dieta nie daje oczekiwanych rezultatów, można wtedy rozważyć stopniową eliminację nabiału i glutenu, gdyż istnieje niewielki odsetek pacjentów, u których taka dieta przynosi efekty. Natomiast nie należy eliminować wszystkiego naraz, ponieważ wtedy nie będzie wiadomo co faktycznie pomogło i możemy eliminować coś niepotrzebnie pozbawiając jednocześnie organizm wartościowych składników. Co więcej, eliminując wszystko naraz można pacjenta najzwyczajniej w świecie zniechęcić do diety dlatego też ewentualna eliminacja powinna być wprowadzana stopniowo.
Czytając etykiety produktów spożywczych należy kierować się przede wszystkim dwiema zasadami: po pierwsze, im krótszy skład, tym produkt jest bardziej wartościowy. Po drugie trzeba pamiętać, że kolejność wymienionych na etykiecie składników ma znaczenie, ponieważ składniki zawsze są wymieniane w kolejności malejącej. Dla przykładu, jeśli np. jogurt owocowy na pierwszym miejscu w składzie posiada cukier, następnie kilka innych składników, a dopiero na końcu owoce, to nie będzie to produkt zbyt wartościowy, a raczej bomba cukru i chemii. Lepiej wybrać taki, który w składzie przede wszystkim na pierwszym miejscu będzie miał owoce, a cukier, jeśli już, to na samym końcu. Choć wiadomo, że najzdrowiej byłoby samodzielnie zmiksować owoce z jogurtem naturalnym i np. miodem ;)
Obecnie istnieje również wiele aplikacji na telefon, które mogą ułatwić rozszyfrowywanie etykiet produktów spożywczych. Po zeskanowaniu kodu kreskowego danego produktu, pojawia nam się informacja na temat tego, czy produkt posiada dobry skład oraz których składników należy unikać. Jest to bardzo przydatna opcja szczególnie dla osób, które dopiero uczą się czytać etykiety.