- Spisz swój jadłospis z 3 dni, z czego najlepiej aby były to 2 dni robocze oraz 1 weekendowy
- Podaj ilość zjedzonego produktu. Nie chodzi tutaj o to aby wszystko skrupulatnie ważyć co do grama, wystarczy jeśli zapiszesz ilości w miarach domowych, czyli np. pół szklanki soku pomarańczowego, 2 kromki chleba, 3 kostki czekolady
- Doprecyzuj. Zamiast pisać „kanapki z serem”, zapisz „2 kromki pszennego chleba, posmarowane masłem z 2 plasterkami sera żółtego”
- Podaj godziny spożywania poszczególnych produktów i potraw. Pozwoli to przeanalizować czy jadasz posiłki regularnie i jak często zdarza Ci się podjadać
- Nie pomijaj niczego. Spisując dzienniczek żywieniowy, pacjenci często skupiają się tylko na głównych posiłkach zapominając o podjadaniu. Pamiętaj, że słodycze, słone przekąski czy mleko dodane do kawy również mają kalorie!
- Nie oszukuj. Istotne jest aby nie ulepszać swojego jadłospisu przed wizytą u dietetyka. Przegląd dotychczasowego jadłospisu pozwoli na dokładną analizę niedoborów żywieniowych, a także ułatwi mi pomoc w skorygowaniu błędów żywieniowych w Twoim sposobie żywienia. Pamiętaj, że nie będę Cię oceniać za to, jak się odżywiałeś!
- Nie pomijaj napojów. To kolejna rzecz, która często umyka przy spisywaniu jadłospisu. O ile sama woda nie ma żadnych kalorii, to słodkie napoje czy słodzona herbata już tak i o tym także warto pamiętać
W jakim celu przygotowujemy taki dzienniczek?
Im precyzyjniej zostanie przygotowany dzienniczek żywieniowy, tym dokładniejszą analizę dotychczasowego sposobu odżywiania będę w stanie przeprowadzić. Dzięki temu przygotowany przeze mnie jadłospis będzie idealnie dopasowany do potrzeb Twojego organizmu.
Twój komentarz