mgr Edyta Krupa
05 List

Zupa krem z dyni i batata

Sezon na dynię trwa, dlatego dzisiaj proponuję przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni i batata.

Co będzie Ci potrzebne?

  • dynia 400g (1/2 małej sztuki)
  • batat 300g (duża sztuka)
  • cebula 25g (1/2 małej sztuki)
  • imbir 10g (kawałek)
  • czosnek 3g (ząbek)
  • masło klarowane (łyżka)
  • mleko kokosowe 30g (3 łyżki)
  • sól, pieprz (szczypta)
  • bulion warzywny 400g (2 niepełne szklanki)
  • pestki dyni 10g (łyżka)
  • pietruszka liście 4g ( 2 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

1. Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.

2. Batata obrać i również pokroić w kostkę.

3. Cebulę, imbir i czosnek obrać i posiekać.

4. Dynię, cebulę i bataty podsmażyć na maśle klarowanym przez ok. 2 minuty, mieszając. Dodać czosnek i imbir, smażyć razem przez 1 minutę.

5. Doprawiać solą i pieprzem, podlać bulionem.

6. Zagotować i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, do miękkości.

7. Liście pietruszki drobno posiekać.

8. Zupę zmiksować z dodatkiem mleczka kokosowego.

9. Podawać z pietruszką i pestkami dyni.

 

SMACZNEGO!

Twój komentarz




POKAŻ