Co będzie Ci potrzebne?
- dynia 400g (1/2 małej sztuki)
- batat 300g (duża sztuka)
- cebula 25g (1/2 małej sztuki)
- imbir 10g (kawałek)
- czosnek 3g (ząbek)
- masło klarowane (łyżka)
- mleko kokosowe 30g (3 łyżki)
- sól, pieprz (szczypta)
- bulion warzywny 400g (2 niepełne szklanki)
- pestki dyni 10g (łyżka)
- pietruszka liście 4g ( 2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
1. Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
2. Batata obrać i również pokroić w kostkę.
3. Cebulę, imbir i czosnek obrać i posiekać.
4. Dynię, cebulę i bataty podsmażyć na maśle klarowanym przez ok. 2 minuty, mieszając. Dodać czosnek i imbir, smażyć razem przez 1 minutę.
5. Doprawiać solą i pieprzem, podlać bulionem.
6. Zagotować i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, do miękkości.
7. Liście pietruszki drobno posiekać.
8. Zupę zmiksować z dodatkiem mleczka kokosowego.
9. Podawać z pietruszką i pestkami dyni.
SMACZNEGO!
Twój komentarz