Co będzie Ci potrzebne?
- dynia 200g (porcja)
- jogurt naturalny 50g (1/3 kubka)
- mąka pszenna pełnoziarnista 30g (3 płaskie łyżki)
- mąka żytnia 20g (2 płaskie łyżki)
- migdały 15g (łyżka)
- oliwa z oliwek 12g (1 łyżka)
- przyprawa cynamon 3g (łyżeczka)
- syrop klonowy 10g (płaska łyżka)
Sposób przygotowania:
1. Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
2. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 60 minut lub dłużej - do miękkości.
3. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree.
4. Do puree dodać mąkę, cynamon, jogurt naturalny i smażyć z obu stron na oliwie.
5. Podawać z syropem i migdałami.
Twój komentarz