mgr Edyta Krupa
17 Sier

Tęcza zdrowia na talerzu

Owoce i warzywa to bogactwo witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Możemy je podzielić na 5 podstawowych kolorów: czerwone, zielone, białe, żółto - pomarańczowe oraz fioletowo - granatowe. Pod każdym z nich kryją się inne właściwości, wiecie jakie?

KOLOR CZERWONY

Czerwone warzywa i owoce to przede wszystkim bogactwo witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, przyspiesza gojenie się ran, a także stymuluje produkcję kolagenu. Barwa czerwona to także kopalnia składników, które wpływają korzystnie na układ sercowo - naczyniowy. Znajdujący się w czerwonych warzywach i owocach likopen, nie tylko wpływa korzystnie na regulację pracy serca, ale również przyczynia się do obniżenia poziomu 'złego' cholesterolu LDL. Wykazuje również działanie przeciwnowotworowe - zapobiega przede wszystkim nowotworowi prostaty. Szczególnie bogate w likopen są pomidory oraz ich przetwory. W czerwonych warzywach i owocach znajdziemy także sporo potasu, który wpływa na pracę serca i reguluje poziom ciśnienia krwi. 

KOLOR ZIELONY

Zielone warzywa i owoce zawdzięczają swoją barwę obecności chlorofilu - barwnika, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Ta grupa to przede wszystkim źródło kwasu foliowego - składnika szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Zielone warzywa  dostarczają również sporo żelaza, co z kolei jest istotne dla osób nie spożywających mięsa. Znajdziemy tutaj również sporo takich składników, jak witamina A, C, witaminy z grupy B oraz potas i luteina - składniki te wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci, poprawiają wzrok (szczególnie witamina A oraz luteina).

KOLOR BIAŁY

Białe warzywa i owoce wykazują przede wszystkim działanie przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy i działają antybakteryjnie. Dlatego też zwiększone spożycie białych warzyw zalecane jest w okresie zwiększonych zachorowań i obniżonej odporności. Najlepszym przykładem jest czosnek, który ze względu na zawartość allicyny uznawany jest za naturlany antybiotyk, którym można wspierać walkę z przeziębieniem, ale również ma zastosowanie w profilaktyce chorób. W białych warzywach i owocach znajdziemy także sporo flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe.

KOLOR ŻÓŁTO - POMARAŃCZOWY

Owoce i warzywa z tej grupy swoją barwę zawdzięczają karotenoidom, które przede wszystkim wpływają na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. To również bogactwo witaminy A, która przez to, że wchodzi w skład rodopsyny (barwnika znajdującego się w siatkówce oka), korzystnie wpływa na wzrok. Co więcej, witamina A zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. W żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach znajdziemy także znaczne ilości witaminy C i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i wykazują działanie antynowotworowe. Ta grupa warzyw i owoców to również bardzo dobre źródło potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca.

KOLOR FIOLETOWO - GRANATOWY

Swoją barwę zawdzięczają antocyjanom - silnym antyoksydantom, które przede wszystkim wykazują działanie przeciwnowotworowe, a także zapobiegają infekcjom dróg moczowych, wspomagają trawienie i wzmacniają naczynia krwionośne. W fioletowo - granatowych warzywach i owocach znajdziemy także duże ilości witaminy C oraz polifenoli, które oprócz wpływu na odporność organizmu, opóźniają także procesy starzenia się komórek. Ta grupa stanowi również bardzo dobre źródło takich składników, jak potas, cynk czy fosfor.

CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ O WARZYWACH I OWOCACH?

Według zaleceń w codziennej diecie powinno znaleźć się około 400 g warzyw i owoców, przy czym 3/4 powinny stanowić warzywa, 1/4 owoce. Im więcej barw wyląduje na naszym talerzu - tym dieta będzie bardziej urozmaicona i bogatsza w składniki odżywcze. Warto również pamiętać o tym, że im intensywniejsza jest barwa danego owocu czy warzywa, tym więcej witamin i minerałów się w nim znajduje.

CO OPRÓCZ WITAMIN I MINERAŁÓW?

Poza witaminami i składnikami mineralnymi, owoce i warzywa to źródło błonnika, który wpływa na prawidłlowe funkcjonowanie jelit m.in. zapobiegając zaparciom. Odpowiednia ilość błonnika w diecie zmniejsza również znacząco ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

 

Autor: mgr Edyta Krupa

Twój komentarz




POKAŻ