Składniki:
- dynia Hokkaido
- 3 łyżki oliwy
- mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 5 suszonych pomidorów
- przyprawy: ostra papryka, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki (około 30 - 40 min).
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą paprykę.
3. Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.
4. Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły,
Najlepiej smakuje następnego dnia na pieczywie :)
Twój komentarz