Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych górskich (80g)
- 1/2 kostki świeżych drożdży (50g)
- 1 kg mąki
- 1 litr ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżek słonecznika (50g)
- 3 łyżki siemienia lnianego (15g)
- 2 łyżki mleka
*dodatkowo lub zamiast słonecznika i/lub siemienia lnianego można dodać np. czarnuszkę, pestki dyni itp.
Sposób przygotowania:
1. Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier.
2. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
3. Dodać mąkę, siemię lniane oraz słonecznik.
4. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
5. Górę polać lekko mlekiem i posypać słonecznikiem.
6. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
Twój komentarz