mgr Edyta Krupa
16 List

Pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem

Placki ziemniaczane w nieco innej odsłonie.

Składniki:

  • Łosoś, wędzony pół sztuki (50 g)

Placki ziemniaczane

  • Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)
  • Jajo 1 sztuka (50 g)
  • Mąka pełnoziarnista pół łyżki (6 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Pietruszka, liście 5 łyżeczek (10 g)
  • Ziemniaki 5 małych sztuk (250 g)

Sos tzatziki

  • Czosnek 1 mały ząbek (3 g)
  • Jogurt naturalny 2/3 kubka (100 g)
  • Koper 1 łyżeczka (5 g)
  • Ocet winny pół łyżeczki (2 g)
  • Ogórek 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.

2. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, ponownie odcisnąć zebrany sok.

3. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać.

4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut.

6. Na upieczony placek nałożyć sos i plater łososia. Można udekorować listami świeżej bazylii.

7. Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.


 

Twój komentarz




POKAŻ