Składniki:
- Kapusta kiszona 1 talerz (150 g)
- Kurczak - udo bez skóry 1 sztuka (105 g)
- Miód 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżka (12 g)
- Oregano pół łyżeczki (1 g)
- Pomarańcza 1 sztuka (150 g)
- Ziemniaki 3 średnie sztuki (300 g)
Sposób przygotowania:
1. Udko włożyć do miski, wlać sok z połówki pomarańczy i wymieszać. Odstawić do zamarynowania (min. 1 godzina). W międzyczasie przemieszać 1 - 2 razy w razie potrzeby.
2. Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, wymieszać z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz miodem. Włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Dodać cząstki z drugiej połówki pomarańczy.
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
4. Udko wyjąć z soku pomarańczowego, doprawić solą, pieprzem, a następnie mieszanką przypraw.
5. Obsmażyć na dużej patelni na oleju i dodać do naczynia z kapustą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 50 minut.
6. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Twój komentarz