ZAKWAS Z BURAKA
Składniki:
- Buraki 1 kg
- Czosnek 2 ząbki
- Liść laurowy klika sztuk
- Ziele angielski klika sztuk
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Buraki obrać i pokroić. Czosnek obrać. Włożyć do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą tak, by buraki nie wystawały ponad poziom wody.
2. Dodać soli w proporcji 1 łyżka na 1 litr dodanej wody.
3. Na koniec dodać 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
4. Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.
BARSZCZ
Składniki:
- Buraki kiszone z zakwasem
- Bulion warzywny 1,5 litra
- Czosnek 2 ząbki
- Suszone grzyby klika sztuk
- Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, majeranek
Sposób przygotowania:
1. Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień.
2. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz oraz suszone grzyby.
3. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą.
4. Odstawić do wystygnięcia i przecedzić.
5. Podgrzać przed podaniem.
Twój komentarz