mgr Edyta Krupa
01 Luty

Rozgrzewający krem dyniowo - pomidorowy

Pyszna, rozgrzewająca zupa, idealna na zimowe chłodne popołudnie.

Składniki:

  • Ok. 700g dyni
  • 2 - 3 łodygi selera naciowego
  • Duża passata
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek świeżego imbiru (20 - 30g)
  • 1 - 2 małe suszone papryczki czuszki
  • Oliwa z oliwek
  • Jogurt naturalny gęsty 1 łyżka
  • Pestki dyni, nasiona słonecznika
  • Przyprawa pomidory toskańskie lub po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • Sól do smaku
  • Kromka pełnoziarnistego pieczywa

Sposób przygotowania:

1. Dynię i seler pokroić w kostkę, krótko przesmażyć na oliwie, dodać resztę składników i przypraw.

2. Zalać wodą (ok. 1,5 l).

3. Gotować ok. 20 minut, po czym dokładnie zblendować - dość długo do uzyskania kremowej konsystencji.

4. Dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

5. Doprawić solą.

6. Pieczywo nasmarować czosnkiem i podgrilować na patelni skropionej oliwą.

7. Krem przelać do miseczek, skropić oliwą, lub posypać ziarnami.

8. Podawać z grillowaną grzanką.

Twój komentarz




POKAŻ