mgr Edyta Krupa
30 Marz

Fit brownie z bananami

Dzisiaj kolejna propozycja słodkości bez wyrzutów sumienia :)

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao (min. 70%)
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 dojrzałe banany
  • duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • dowolne orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, wymieszać (nie zagotowujemy!),odstawić do przestygnięcia.

2. W misce wymieszać ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę.

3. Na końcu dodać lekko rozgniecione widelcem banany, całość wymieszać za pomocą łyżki.

4. Masę przelać do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawić do nagrzanego piekarnika.

5. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.

6. Gdy ciasto się upiecze, przygotować polewę: czekoladę rozpuścić wraz z łyżką masła, wymieszać, następnie polać nią upieczone brownie.

7. Udekorować posiekanymi orzechami.

Twój komentarz




POKAŻ