mgr Edyta Krupa
19 Czerw

Wiosenne tortille z kurczakiem

Domowe tortille z mąki pełnoziarnistej z farszem warzywnym. 

Składniki na 3 porcje:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (130g) 
  • 100 ml wody (niecałe pół szklanki)
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. 

2. Dodać sól. 

3. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki.

4. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko się zarumieni.

Farsz:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek (12g) 
  • Filet z kurczaka 200g 
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku (300g)
  • 3 małe pomidory (180g)
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (150g
  • Koper 2 łyżeczki (10g)
  • 1 ząbek czosnku (3g)
  • Przyprawy: przyprawa do drobiu, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. 

2. Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie.

3. W między czasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

4. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora.

5. Tortillę zawinąć, do środka i na boki.

Twój komentarz




POKAŻ