Składniki na 3 porcje:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (130g)
- 100 ml wody (niecałe pół szklanki)
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk.
2. Dodać sól.
3. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki.
4. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko się zarumieni.
Farsz:
- 1 łyżka oliwy z oliwek (12g)
- Filet z kurczaka 200g
- 1 opakowanie świeżego szpinaku (300g)
- 3 małe pomidory (180g)
- 1 kubek jogurtu naturalnego (150g
- Koper 2 łyżeczki (10g)
- 1 ząbek czosnku (3g)
- Przyprawy: przyprawa do drobiu, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
2. Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie.
3. W między czasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora.
5. Tortillę zawinąć, do środka i na boki.
Twój komentarz