mgr Edyta Krupa
12 Sier

Batoniki orzechowe

Energetyczne batony, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w czasie rowerowych wycieczek czy górskich wędrówek. 

Składniki na ok. 8 - 10 porcji:

  • Płatki owsiane 100g
  • Masło orzechowe - najlepiej płynne 60g (6 łyżek)
  • Miód płynny 30g (3 łyżki)
  • Orzeszki ziemne 30g (garść)
  • Nasiona chia/ nasiona lnu 20g (2 łyżki)
  • Gorzka czekolada - 20g (4 kostki)
  • Mleko, kilka łyżek

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka połączyć tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2 - 3 łyżki wody.

2. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożoną papierem do pieczenia wykłożyć masę i dokładnie ugineść.

3. Piec przez 15 min. w 170 stopniach.

4. Po przestygnięciu pokroić na porcje.

5. Udekorować czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka.

Twój komentarz




POKAŻ