mgr Edyta Krupa
03 Sier

Placuchy na kefirze

Pełnoziarniste placki na kefirze z jabłkiem.

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 duże jabłko
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Mąki wraz z proszkiem i ksylitolem przesiać do miski.

2. Wlać kefir wraz z żółtkiem i całość wymieszać.

3. Białko ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z ciastem.

4. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do ciasta.

5. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po usmażeniu odsączyć papierowym ręcznikiem. 

Twój komentarz




POKAŻ