Klopsiki
Składniki:
- Brokuły 3 małe różyczki (60 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
- Płatki owsiane 4 łyżki (40 g)
- Soczewica czerwona nasiona 1/4 szklanki (45 g)
- Przyprawy: cząber, kolendra, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
2. Brokuły ugotować w wodzie lub na parze.
3. Soczewicę ugotować na sypko (do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu około 10 minut).
4. Ugotowane brokuły, soczewicę, olej oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę.
5. Dodać płatki owsiane i odstawić na 15 - 20 minut aby wchłonęły nadmiar wody.
6. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki i układać na blasze.
7. Klopsiki piec aż się zarumienią (15 - 20 minut). Gotowe klopsiki polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy:
Składniki:
- Pół małej cebuli (25 g)
- Ząbek czosnku (3 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
- Przecier pomidorowy/passata 1/2 szklanki (120 g)
- Przyprawy: oregano
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzać olej.
2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
3. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano.
4. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Twój komentarz