mgr Edyta Krupa
30 Wrze

Zupa z dyni i ziemniaków

Przepis na delikatną, ale wyrazistą w smaku zupę z dyni i ziemniaków. Świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory.

Składniki:

  • 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido 
  • 250 g ziemniaków (5 małych sztuk)
  • 10 g masła (1 łyżka)
  • 50 g cebuli (1 mała sztuka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g mleka kokosowego z puszki
  • Przyprawy: kurkuma, imbir, chili (można użyć świeżego, startego na tarce)
  • 10 g pestek dyni (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

1. Z dyni usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę.

2. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, kurkumą, chili i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.

4. Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka kokosowego.

5. Na koniec posypać uprażpnymi pestkami dyni.

Twój komentarz




POKAŻ