Składniki:
- 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
- 250 g ziemniaków (5 małych sztuk)
- 10 g masła (1 łyżka)
- 50 g cebuli (1 mała sztuka)
- 2 ząbki czosnku
- 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g mleka kokosowego z puszki
- Przyprawy: kurkuma, imbir, chili (można użyć świeżego, startego na tarce)
- 10 g pestek dyni (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
1. Z dyni usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę.
2. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, kurkumą, chili i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
4. Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka kokosowego.
5. Na koniec posypać uprażpnymi pestkami dyni.
Twój komentarz