mgr Edyta Krupa
21 List

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami

Przepis w dwóch wersjach - z mięsem i wege 

Składniki:

  • 250g (1/2 średniej) cukinii
  • 100g (1/2 średniej) papryki
  • 100g (10 łyżek) mleka kokosowego z puszki
  • 5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
  • 2g (kawałek) imbiru
  • 1-3g (do smaku) pasty curry lub przyprawy curry
  • 100g (porcja) tofu lub fileta z kurczaka
  • 50g (1/2 woreczka) ryżu basmati

Sposób przygotowania:

1. Tofu lub fileta pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z olejem/oliwą do zarumienienia.

2. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć.

3. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu.

4. Opcjonalnie doprawić wedle uznania.

5. Podawać z ugotowanym ryżem.

Twój komentarz




POKAŻ