Składniki:
- buraki - 3 duże sztuki
- woda - 1,5 litra
- sól - 1,5 łyżki
- pieprz ziarnisty - 12 sztuk
- liść laurowy - 10 sztuk
- ziele angielskie - 6 sztuk
- czosnek - 9 ząbków
- koper - opcjonalnie do smaku
Sposób przygotowania:
1. Duże szklane naczynie wyparzyć, osuszyć wraz z zakrętkami.
2. Czosnek obrać z łupinek i delikantie rozgnieść.
3. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.
4. Buraki pokroić na równe kawałki. Przygotowane buraki włożyć do słoika, dociskać.
5. Pomiędzy wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić ok. 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.
6. Na koniec buraki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą, pamiętając by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody.
7. Dokładnie zakręcić słoik i postawić do góry nogami.
Twój komentarz