mgr Edyta Krupa
12 Gru

Zakwas buraczany

Świetnie sprawdzi się na świąteczny barszcz

Składniki:

  • buraki - 3 duże sztuki
  • woda - 1,5 litra
  • sól - 1,5 łyżki
  • pieprz ziarnisty - 12 sztuk
  • liść laurowy - 10 sztuk
  • ziele angielskie - 6 sztuk
  • czosnek - 9 ząbków 
  • koper - opcjonalnie do smaku

Sposób przygotowania:

1. Duże szklane naczynie wyparzyć, osuszyć wraz z zakrętkami.

2. Czosnek obrać z łupinek i delikantie rozgnieść.

3. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.

4. Buraki pokroić na równe kawałki. Przygotowane buraki włożyć do słoika, dociskać.

5. Pomiędzy wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić ok. 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.

6. Na koniec buraki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą, pamiętając by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody.

7. Dokładnie zakręcić słoik i postawić do góry nogami.

Twój komentarz




POKAŻ