Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- ok. 150 g fileta z indyka
- 1 szklanka makaronu penne (najlepiej z mąki durum)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 kawałek pora
- 5 szparagów zielonych
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente.
2. Od szparagów oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem.
3. Mięso pokroić w podłużne paski.
4. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
5. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut.
6. Pod koniec dodać sól i pieprz, ugotowany makaron, całość wymieszać.
Twój komentarz