mgr Edyta Krupa
22 Lip

Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie brownie

Letni przepis

Składniki:

Spód:

  • 2 jajka
  • 50g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g erytrolu
  • 50g masła
  • 50g gorzkiej czekolady

Masa serowa:

  • 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
  • 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
  • 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej
  • owoce: 4 brzoskwinie/nektarynki 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. 

2. Masło zmiksować z erytrolem.

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka.

4. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia.

5. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

6. Owoce obrać ze skórki i pozbawić pestek. Zblendować na mus.

7. Mus podgrzewać w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia.

8. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo po 1 łyżce sera i jogurtu do musu.

9. Wymieszać delikatnie na gładką masę.

10. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4 - 5 godzin.

11. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

Twój komentarz




POKAŻ