mgr Edyta Krupa
30 Lip

Sernik arbuzowy na zielonym spodzie

Oryginalny przepis na sernik :)

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 150g mąki, np. orkiszowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g erytrolu
  • 100g szpinaku mrożonego

Sposób przygotowania:

1. Szpinak rozmrozić na sitku i odsączyć wodę. Zblendować.

2. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.

3. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i wymieszać.

4. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką.

5. Piec 20 minut w 180 stopniach. 


Masa serowa:

  • 700g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki żelatyny lub 1 opakowanie galaretki bez cukru
  • 150g wody 

Sposób przygotowania:

1. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, pozostawić do ostudzenia. 

2. Wymieszać z serkiem i przełożyć na wystudzony biszkopt.

3. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

Masa arbuzowa:

  • 1 kg miąższu z arbuza
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (najlepiej bez cukru)

Sposób przygotowania:

1. Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki.

2. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. W razie potrzeby dosłodzić erytrolem.

3. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na warstwę waniliową.

4. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

Twój komentarz




POKAŻ