Biszkopt:
- 4 jaja
- 150g mąki, np. orkiszowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g erytrolu
- 100g szpinaku mrożonego
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić na sitku i odsączyć wodę. Zblendować.
2. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
3. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i wymieszać.
4. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką.
5. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
- 700g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki żelatyny lub 1 opakowanie galaretki bez cukru
- 150g wody
Sposób przygotowania:
1. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, pozostawić do ostudzenia.
2. Wymieszać z serkiem i przełożyć na wystudzony biszkopt.
3. Przełożyć do lodówki do stężenia.
Masa arbuzowa:
- 1 kg miąższu z arbuza
- 2 opakowania galaretki truskawkowej (najlepiej bez cukru)
Sposób przygotowania:
1. Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki.
2. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. W razie potrzeby dosłodzić erytrolem.
3. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na warstwę waniliową.
4. Przełożyć do lodówki do stężenia.
Twój komentarz