mgr Edyta Krupa
31 Maj

Muffiny jajeczne ze szparagami

Sezon na szparagi jest niestety bardzo krótki, a zdecydowanie warto włączyć je do diety - są niskokaloryczne, stanowią źródło kwasu foliowego i błonnika. Dzisiaj propozycja posiłku, który świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. 

Składniki na 5 sztuk: 

  • 5 jajek 
  • 5 szparagów (125g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kawałek papryki (ok. 50g)
  • kawałek pora (ok. 25g)

Sposób przygotowania:

1. Pora posiekać w piórka, paprykę pokroić w kosteczkę.

2. Ze szparagów usunąć zdrewniałe końce i pokroić je w około 1 cm plastry, pozostawiając końcówki.

3. Poddusić warzywa (poza końcówkami szparagów) na patelni z oliwą, przełożyć do foremek na muffinki (można wykorzystać także małe naczynie żaroodporne).

4. Jajka roztrzepać z przyprawami (np. słodką papryką, pieprzem, solą). Wlać do foremek, na wierzchu ułożyć końcówki szparagów.

5. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.

Twój komentarz




POKAŻ