Składniki na 5 sztuk:
- 5 jajek
- 5 szparagów (125g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kawałek papryki (ok. 50g)
- kawałek pora (ok. 25g)
Sposób przygotowania:
1. Pora posiekać w piórka, paprykę pokroić w kosteczkę.
2. Ze szparagów usunąć zdrewniałe końce i pokroić je w około 1 cm plastry, pozostawiając końcówki.
3. Poddusić warzywa (poza końcówkami szparagów) na patelni z oliwą, przełożyć do foremek na muffinki (można wykorzystać także małe naczynie żaroodporne).
4. Jajka roztrzepać z przyprawami (np. słodką papryką, pieprzem, solą). Wlać do foremek, na wierzchu ułożyć końcówki szparagów.
5. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.
Twój komentarz