Składniki na 8-10 kotletów:
- 2,5 szklanki startego kalafiora (1/2 kalafiora)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy)
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni i posiekanych
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,25 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki syropu z agawy
- 1,5-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
2. Kalafiora wraz z łodygą oraz cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do dużej miski.
3. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju.
4. Na koniec doprawić do smaku.
5. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
*Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwiej się lepią. Dodatkowo przed ugotowaniem należy kaszę przepłukać pod wodą, aby pozbyć się goryczki.
Twój komentarz