mgr Edyta Krupa
05 Czerw

Mielone z kalafiora

Przepis na roślinne kotleciki - idealny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety 

Składniki na 8-10 kotletów:

  • 2,5 szklanki startego kalafiora  (1/2 kalafiora)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej  (3/4 szklanki suchej kaszy)
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,25 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki syropu z agawy
  • 1,5-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2. Kalafiora wraz z łodygą oraz cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do dużej miski.

3. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju.

4. Na koniec doprawić do smaku.

5. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

*Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwiej się lepią. Dodatkowo przed ugotowaniem należy kaszę przepłukać pod wodą, aby pozbyć się goryczki. 

Twój komentarz




POKAŻ