mgr Edyta Krupa
23 Maj

Makaron ze szparagami i kurczakiem

Lubicie szparagi? Niestety możemy się nimi cieszyć tylko przez około 3 miesiące w roku, a szkoda, bo mają trochę zalet! Przede wszystkim są niskokaloryczne (ok. 18 kcal/100g), są dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Sezon na szparagi nadal trwa, dlatego poniżej podsuwam przepis na szybkie, zdrowie i pyszne danie ze szparagami w roli głównej!

Co będzie potrzebne?

✔️ 80g makaronu świderki
✔️ 4 zielone szparagi
✔️ 150g fileta z kurczaka
✔️ 1 łyżeczka masła klarowanego
✔️ 2 łyżki jogurtu naturalnego
✔️ kilka pomidorków koktajlowych
✔️ pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukać i odłamać dolne części łodyg. Odciąć główki i odłożyć je na bok, resztę łodygi pokroić ukośnie na plasterki.

2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na dwie minuty przed końcem gotowania dodać szparagi. Odcedzić zachowując 1/3 szklanki wody z makaronu.

3. Na patelni na niewielkiej ilości masła klarowanego podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę.

4. Do kurczaka dodać makaron i szparagi oraz wodę z makaronu; dusić przez chwilę, a następnie do całości dodać jogurt.

5. Całość wymieszać, przełożyć na talerz i przyozdobić pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ