mgr Edyta Krupa
22 Lip

Jaglane Rafaello

Przepis na kokosowe kulki z kaszy jaglanej, które w smaku do złudzenia przypominają tradycyjne Rafaello!

Co będzie Ci potrzebne?

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie może być erytrol)
  • Ekstrakt wanilii lub ziarenka wanilii

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę wypłukać pod wodą, a następne wsypać do garnka. Do kaszy dodać wodę, mleko i gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko (kasza nie może być rzadka).

2. W międzyczasie na patelni podprażyć wiórki kokosowe do momentu, gdy nabiorą rumianego koloru. 

3. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. 

4. Następnie dodać masło klarowane oraz miód lub erytrol, wanilię i ponownie wymieszać. 

5. Z jeszcze ciepłej masy formować kulki, które należy obtoczyć w pozostałych wiórkach. Kulki schłodzić w lodówce. 

SMACZNEGO! :)

Twój komentarz




POKAŻ