mgr Edyta Krupa
19 Sier

Kurczak w maśle orzechowym

Dzisiaj kolejna propozycja dla fanów masła orzechowego. W dodatku przepis jest prosty i szybki, czyli taki, o jakie prosicie najczęściej :)

Co będzie Ci potrzebne?

  • pół woreczka ryżu
  • 160 g fileta z kurczaka
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • ok. 6 sztuk pomidorków koktajlowych
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • połowa papryczki chili
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • łyżka oleju rzepakowego 
  • przyprawy: kurkuma, papryka słodka, pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy.

2.  Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.

3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory i smażyć przez około 10 - 15 minut, aż pomidory się 'rozpadną'.

4. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę oraz przyprawy.

5. Gdy kurczak się zarumieni, dodać masło orzechowe i smażyć jeszcze przez jakiś czas.

6. Podawać z ugotowanym ryżem. Na koniec udekorować pomidorkami koktajlowymi.

 

SMACZNEGO!

Twój komentarz




POKAŻ