mgr Edyta Krupa
08 List

Placki z dyni

Poprzednio był przepis na zupę krem z dyni, więc teraz pora na coś dla łasuchów!

Co będzie Ci potrzebne?

  •  dynia 200g (porcja)
  •  jogurt naturalny 50g (1/3 kubka)
  •  mąka pszenna pełnoziarnista 30g (3 płaskie łyżki)
  •  mąka żytnia 20g (2 płaskie łyżki)
  •  migdały 15g (łyżka)
  •  oliwa z oliwek 12g (1 łyżka)
  •  przyprawa cynamon 3g (łyżeczka)
  •  syrop klonowy 10g (płaska łyżka)

Sposób przygotowania:

1. Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

2. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 60 minut lub dłużej - do miękkości.

3. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree.

4. Do puree dodać mąkę, cynamon, jogurt naturalny i smażyć z obu stron na oliwie.

5. Podawać z syropem i migdałami.

Twój komentarz




POKAŻ