Składniki na 8 porcji:
- 2 litry wody
- 100 g suszonych grzybów leśnych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka, korzeń
- 1/4 pora
- 1/4 selera, korzeń
- 2 cebule
- 2 szklanki makaronu łazanki
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
2. Grzyby przepłukać na sitku, zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić na ok. godzinę.
3. Następnie dodać resztę wody i obrane warzywa, całość posolić.
4. Gotować na małym ogniu aż grzyby zmiękną (ok. 30 minut).
5. Można dodać odrobinę soku z cytryny i pieprz.
6. Grzyby wyjąć i pokroić w paseczki.
7. Makaron zalewać wywarem i dodawać grzybki pokrojone w paski.
Twój komentarz