mgr Edyta Krupa
14 Gru

ZDROWE ŚWIĘTA - zupa grzybowa

Prosty przepis na świąteczną zupę na wywarze z leśnych grzybów.

Składniki na 8 porcji:

  • 2 litry wody
  • 100 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka, korzeń
  • 1/4 pora
  • 1/4 selera, korzeń
  • 2 cebule
  • 2 szklanki makaronu łazanki

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.

2. Grzyby przepłukać na sitku, zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić na ok. godzinę.

3. Następnie dodać resztę wody i obrane warzywa, całość posolić.

4. Gotować na małym ogniu aż grzyby zmiękną (ok. 30 minut).

5. Można dodać odrobinę soku z cytryny i pieprz.

6. Grzyby wyjąć i pokroić w paseczki.

7. Makaron zalewać wywarem i dodawać grzybki pokrojone w paski.

Twój komentarz




POKAŻ