Składniki:
Spód:
- 1/2 szklanki (60 g) płatków żytnich zmielonych
- 1/2 kubka (75 g) jogurtu naturalnego gęstego
- 1 żółtko jaja,
- 4 łyżki (40 g) siemienia lnianego
- 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia
Masa:
- 1 kostka (200 g) twarogu chudego
- 2 białka jaja
- 12 łyżek (120 g) maku
- 3 łyżki (60 g) jogurtu naturalnego gęstego
- 10 ml stewii w płynie
Sposób przygotowania:
1. Proszek do pieczenia wymieszać ze zmielonymi płatkami, następnie z żółtkiem, jogurtem i siemieniem lnianym.
2. Dokładnie wymieszać, a uzyskane ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremce sylikonowej o średnicy 22 cm, wyklejać po brzegi.
3. Ser przetrzeć przez sitko, wymieszać z jogurtem, makiem i stewią.
4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy.
5. Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto i piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach.
Liczba porcji: 10
Twój komentarz