mgr Edyta Krupa
15 Gru

ZDROWE ŚWIĘTA - fit makowiec

Mak to jeden ze składników, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. A gdyby tak przygotować w tym roku makowiec w nieco lżejszej wersji?

Składniki:

Spód:

  • 1/2 szklanki (60 g) płatków żytnich zmielonych
  • 1/2 kubka (75 g) jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 żółtko jaja,
  • 4 łyżki (40 g) siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 kostka (200 g) twarogu chudego
  • 2 białka jaja
  • 12 łyżek (120 g) maku
  • 3 łyżki (60 g) jogurtu naturalnego gęstego
  • 10 ml stewii w płynie

Sposób przygotowania:

1. Proszek do pieczenia wymieszać ze zmielonymi płatkami, następnie z żółtkiem, jogurtem i siemieniem lnianym.

2. Dokładnie wymieszać, a uzyskane ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremce sylikonowej o średnicy 22 cm, wyklejać po brzegi.


3. Ser przetrzeć przez sitko, wymieszać z jogurtem, makiem i stewią.

4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy.

5. Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto i piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach.

Liczba porcji: 10

Twój komentarz




POKAŻ