Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
- 1 jajo
- 1 łyżka (12 g) oliwy
- 4 łyżki (40 g) mleka
- 4 łyżki (40 g) wody
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g fileta z karpia
- 1 (40 g) bułka kajzerka czerstwa
- 3 łyżki (30 g) mleka
- 1 mała (50 g) cebula
- 1 ząbek (4 g) czosnku
- 1/4 pęczka (5 g) natki pietruszki
- 1 jajo
- 1 łyżka (12 g) oliwy
- przyprawy: sól, pieprz biały
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, jajka, oliwy, mleka, wody i soli zagnieść ciasto; w razie potrzeby dodać mąki.
2. Bułkę namoczyć w mleku.
3. Rybę umyć, osuszyć i zmielić wraz z bułką.
4. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
5. Natkę i czosnek drobno posiekać.
6. Cebulę, czosnek, natkę i jajo dodać do ryby, doprawić i wymieszać.
7. Z przygotowanego farszu formować kulki wielkości orzecha.
8. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, kłaść farsz i sklejać obie części.
9. Wodę zagotować z odrobiną soli, pierogi wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu wyjmować łyżką cedzakową.
Twój komentarz