mgr Edyta Krupa
16 Gru

ZDROWE ŚWIĘTA - pierogi z karpiem

Pierogi i karp to dwie potrawy, które obowiązkowo muszą pojawić się na wigilijnym stole. A może by tak połączyć te dwa składniki i przygotować pierogi  z nadzieniem rybnym?

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka (12 g) oliwy
  • 4 łyżki (40 g) mleka
  • 4 łyżki (40 g) wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g fileta z karpia
  • 1 (40 g) bułka kajzerka czerstwa
  • 3 łyżki (30 g) mleka
  • 1 mała (50 g) cebula
  • 1 ząbek (4 g) czosnku
  • 1/4 pęczka (5 g) natki pietruszki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka (12 g) oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:
1. Z mąki, jajka, oliwy, mleka, wody i soli zagnieść ciasto; w razie potrzeby dodać mąki.

2. Bułkę namoczyć w mleku.

3. Rybę umyć, osuszyć i zmielić wraz z bułką.

4. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.

5. Natkę i czosnek drobno posiekać.

6. Cebulę, czosnek, natkę i jajo dodać do ryby, doprawić i wymieszać.

7. Z przygotowanego farszu formować kulki wielkości orzecha.

8. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, kłaść farsz i sklejać obie części.

9. Wodę zagotować z odrobiną soli, pierogi wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu wyjmować łyżką cedzakową.

Twój komentarz




POKAŻ