mgr Edyta Krupa
18 Gru

ZDROWE ŚWIĘTA - pralinki czekoladowa śliwka

Dzisiaj świąteczny przepis w lżejszej wersji specjalnie z myślą o łasuchach :)

Składniki na około 12 sztuk:

  • 10 sztuk (50 g) daktyli suszonych
  • 150 g śliwek suszonych
  • 1/2 szklanki (60 g) orzechów włoskich
  • 3 łyżki (30 g) kruszonych ziaren kakaowca
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki (10 g) gorzkiego kakao
  • 1 łyżka (10 g) rumu
  • gorzkie kakao do obtoczenia (ok. 20 g)

Sposób przygotowania:

1. Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 30 minut.

2. Orzechy włoskie krótko miksować na drobne kawałki, przesypać do miseczki.

3. Do blendera włożyć odcedzone suszone owoce, cynamon, kakao i rum. Zmiksować na gładką masę.

4. Do masy dodać rozdrobnione orzechy i ziarna kakaowca, w dłoniach ulepić niewielkie kulki.

5. Obtoczyć w kakao i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut.

 

Twój komentarz




POKAŻ