Składniki na około 12 sztuk:
- 10 sztuk (50 g) daktyli suszonych
- 150 g śliwek suszonych
- 1/2 szklanki (60 g) orzechów włoskich
- 3 łyżki (30 g) kruszonych ziaren kakaowca
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki (10 g) gorzkiego kakao
- 1 łyżka (10 g) rumu
- gorzkie kakao do obtoczenia (ok. 20 g)
Sposób przygotowania:
1. Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 30 minut.
2. Orzechy włoskie krótko miksować na drobne kawałki, przesypać do miseczki.
3. Do blendera włożyć odcedzone suszone owoce, cynamon, kakao i rum. Zmiksować na gładką masę.
4. Do masy dodać rozdrobnione orzechy i ziarna kakaowca, w dłoniach ulepić niewielkie kulki.
5. Obtoczyć w kakao i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Twój komentarz