mgr Edyta Krupa
31 Lip

Awokado w czterech różnych odsłonach

Awokado to kopalnia zdrowia - bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, potasu czy błonnika. Chroni przed chorobami serca, doskonale wpływa na pracę mózgu, a dzięki zawartości luteiny korzystnie wpływa na wzrok. Ponadto jest to owoc uniwersalny, ponieważ pasuje praktycznie do wszystkiego! Można je jeść na słono i na słodko, dodać do koktajlu, sałatek czy do pasty na kanapkę, świetnie sprawdzi się również jako składnik dipów i deserów. Poniżej znajdziecie 4 proste przepisy z wykorzystaniem awokado.

1. Sałatka z kaszy jaglanej i awokado

Co będzie Ci potrzebne?

✔️ 1 awokado 
✔️ ½ woreczka kaszy jaglanej (ok. 50g)
✔️ pomidorki koktajlowe (ok. 7 sztuk)
✔️ garść rukoli
✔️ ½ czerwonej papryki
✔️ pestki dyni i/lub słonecznika
✔️ oliwa z oliwek
✔️ sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Awokado obrać i pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w kosteczkę, pomidorki na połówki.

3. Kaszę wymieszać z rukolą, awokado, papryką i pomidorkami, wyłożyć na talerz.

4. Posypać podprażonymi nasionami słonecznika i/lub pestkami dyni.

 

2. Domowa nutella z awokado – świetnie sprawdza się jako farsz do naleśników 

Co będzie Ci potrzebne?

✔️ dojrzałe awokado 
✔️ 1 banan
✔️ 2 łyżeczki kakao
✔️ opcjonalnie miód

Sposób przygotowania:

Wszystko razem blendujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy bez grudek.

 

3.  Spaghetti z musem z awokado i fetą

Co będzie Ci potrzebne?

✔️ makaron spaghetti pełnoziarnisty

✔️1/2 dojrzałego awokado

✔️ser feta (ok. 3 plastry)

✔️ząbek czosnku

✔️łyżeczka miodu

✔️sok z cytryny

✔️ parę listków świeżej mięty

✔️przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.      Makaron ugotować al. dente.

2.      Awokado obrać ze skórki, przełożyć do blendera. Dodać czosnek, sok z cytryny, świeżą miętę i miód i zmiksować na gładką masę.

3.      Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i ponownie zmiksować.

4.      Makaron wymieszać z musem z awokado i przełożyć na talerz.

 

4. Jajka faszerowane pastą z awokado

Co będzie Ci potrzebne?

✔️ 1/2 dojrzałego awokado
✔️ 2 jaja
✔️ szczypiorek
✔️ sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Jajka gotujemy na twardo.

2. Ugotowane jajka należy przekroić na pół i wyjąć żółtka.

3. Żółtka rozgnieść widelcem razem z awokado, sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami.

4. Farsz włożyć do białka i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Twój komentarz




POKAŻ