Co będzie Ci potrzebne?
Masa:
- 500 ml jogurtu greckiego
- Laska wanilii
- 5 łyżek nasion chia
- 4 łyżki żelatyny
- 2 łyżki ksylitolu
Spód:
- 2 jaja
- 6 łyżek wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta soli
Warstwa owocowa:
- 400 g dowolnych owoców jagodowych (borówki, maliny, truskawki itd.)
Sposób przygotowania:
Masa:
1. Żelatynę zalać taką ilością wrzątku, aby się rozpuściła (około 50 ml) ml). Następnie
2. Jogurt zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać nasiona chia oraz ziarenka wanilii i ponownie zmiksować.
3. Dodać żelatynę i mi k sować do momentu, aż masa stanie się jednolita.
Spód:
1.Białka wraz z solą i ksylitolem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i miksować około minuty.
2. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką.
3. Ciasto wylać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni, następnie
wystudzić.
Na wystudzony spód wylać masę jogurtową, a na wierzchu ułożyć owoce jagodowe. Na koniec wstawić do
lodówki do stężenia.
Twój komentarz