mgr Edyta Krupa
24 Wrze

Witamina słońca w kapsułce

Dzisiaj parę słów na temat witaminy słońca, czyli witaminy D oraz o tym dlaczego warto ją suplementować w okresie jesienno – zimowym.

Jaką rolę w organizmie pełni witamina D?

- wspomaga układ odpornościowy, co jest szczególnie istotne jesienią i zimą

- odpowiada za prawidłowy rozwój i mineralizację kości; zmniejsza ryzyko osteoporozy

- chroni przed chorobami układu sercowo – naczyniowego, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i niektóre rodzaje nowotworów

 -  bierze udział w produkcji hormonów płciowych

Pokrycie zapotrzebowania na witaminę D nie jest łatwe, szczególnie teraz, gdy za oknem pada deszcz, a słońca brak. Dzieje się tak dlatego, że jest to jedyna witamina, którą pozyskujemy z promieni słonecznych.

Czy można pokryć zapotrzebowanie na witaminę D wyłącznie za pomocą diety?

Najlepsze pokarmowe źródła witaminy D, to ryby - szczególnie łosoś, śledź czy makrela, a także grzyby suszone na słońcu i jaja. Niestety z badań wynika, że Polacy spożywają ryby bardzo rzadko. Co więcej, aby dostarczyć sobie dawkę 1000 j.m. witaminy D, należałoby codziennie zjeść np. około 500g makreli lub 20 jajek, co raczej nie jest możliwe;)

Jak dobrać odpowiednią dla siebie dawkę?

Przed rozpoczęciem suplementacji witaminą D najlepiej wcześniej zbadać sobie jej poziom we krwi. W zależności od stopnia niedoboru, lekarz bądź farmaceuta pomoże dobrać  odpowiednią dawkę.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Należy pamiętać, że witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego należy ją przyjmować w trakcie lub po posiłku.

Twój komentarz




POKAŻ