mgr Edyta Krupa
12 Paź

Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

Dzisiaj kolejny przepis z dynią w roli głównej!

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido 
  • 100g orzechów włoskich
  • 125g niebieskiego sera pleśniowego
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: tymianek, sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

2. Dynię dokładnie umyć, przeciąć na pół i łyżką wydrążyć ze środka pestki. Następnie dynię pokroić w kostkę - nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :)

3. Dynię ułożyć na blaszcee wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i posypać tymiankiem.

4. Dynię umieścić w piekarniku na około 30 - 40 minut (miękkość możemy sprawdzać widelcem).

5. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i włożyć do miski. Posypać całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Twój komentarz




POKAŻ