mgr Edyta Krupa
02 Paź

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

Pasty są proste i szybkie w przygotowaniu i można je przygotowywać na mnóstwo różnych sposobów. Jeśli przygotowujemy kanapki  z pastą, można zrezygnować ze smarowania pieczywa masłem, a tym samym zmniejszyć nieco kaloryczność posiłku.

Składniki:

  • dynia Hokkaido
  • 3 łyżki oliwy
  • mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów
  • przyprawy: ostra papryka, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki (około 30 - 40 min).

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą paprykę.

3. Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.

4. Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły,

Najlepiej smakuje następnego dnia na pieczywie :)

Twój komentarz




POKAŻ