mgr Edyta Krupa
30 Paź

Domowy chleb owsiany

Domowy chleb na drożdżach.

Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych górskich (80g)
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (50g)
  • 1 kg mąki
  • 1 litr ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek słonecznika (50g)
  • 3 łyżki siemienia lnianego (15g)
  • 2 łyżki mleka

*dodatkowo lub zamiast słonecznika i/lub siemienia lnianego można dodać np. czarnuszkę, pestki dyni itp.

Sposób przygotowania:

1. Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier.

2. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.

3. Dodać mąkę, siemię lniane oraz słonecznik.

4. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. 

5. Górę polać lekko mlekiem i posypać słonecznikiem.

6. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.

Twój komentarz




POKAŻ