mgr Edyta Krupa
25 List

Udko z kurczaka pieczone z kiszoną kapustą i pomarańczami

Pomysł na aromatyczny, jesienny obiad.

Składniki:

  • Kapusta kiszona 1 talerz (150 g)
  • Kurczak - udo bez skóry 1 sztuka (105 g)
  • Miód 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 g)
  • Oregano pół łyżeczki (1 g)
  • Pomarańcza 1 sztuka (150 g)
  • Ziemniaki 3 średnie sztuki (300 g)

Sposób przygotowania:

1. Udko włożyć do miski, wlać sok z połówki pomarańczy i wymieszać. Odstawić do zamarynowania (min. 1 godzina). W międzyczasie przemieszać 1 - 2 razy w razie potrzeby.

2. Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, wymieszać z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz miodem. Włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Dodać cząstki z drugiej połówki pomarańczy.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

4. Udko wyjąć z soku pomarańczowego, doprawić solą, pieprzem, a następnie mieszanką przypraw.

5. Obsmażyć na dużej patelni na oleju i dodać do naczynia z kapustą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 50 minut.

6. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.

Twój komentarz




POKAŻ