mgr Edyta Krupa
01 Gru

Ciasto marchewkowe

Pomysł na coś słodkiego do popołudniowej kawy :)

Składniki:

  • 500 g marchewki (5 średnich sztuk)
  • 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej (10 łyżek)
  • 5 jaj
  • 20 g miodu (2 łyżki)
  • 50 g orzechów (duża garść)
  • 30 g rodzynek (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z cytryny 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Marchew obrać i zatrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Płatki owsiane zblendować na mąkę (można użyć mąki owsianej).

3. Białka oddzielić od żółtek.

4. Wymieszać marchew, zmielone płatki lub mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika.

5. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). 

6. Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. 

7. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

8. Piec w 160°C przez około 60 minut.

 

Twój komentarz




POKAŻ