mgr Edyta Krupa
11 Gru

Świąteczny barszcz

#świątecznesmaki

ZAKWAS Z BURAKA

Składniki:

  • Buraki 1 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy klika sztuk
  • Ziele angielski klika sztuk
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Buraki obrać i pokroić. Czosnek obrać. Włożyć do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą tak, by buraki nie wystawały ponad poziom wody.

2. Dodać soli w proporcji 1 łyżka na 1 litr dodanej wody.

3. Na koniec dodać 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.

4. Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.

BARSZCZ

Składniki:

  • Buraki kiszone z zakwasem
  • Bulion warzywny 1,5 litra
  • Czosnek 2 ząbki
  • Suszone grzyby klika sztuk
  • Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, majeranek

Sposób przygotowania:

1. Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień.

2. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz oraz suszone grzyby.

3. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą.

4. Odstawić do wystygnięcia i przecedzić.

5. Podgrzać przed podaniem.

 

Twój komentarz




POKAŻ