mgr Edyta Krupa
12 Gru

Śledzie z cebulką w oleju lnianym

#świątecznesmaki

Składniki:

  • Cebula 25 g (pół małej sztuki)
  • Liść laurowy 2 g (2 liście)
  • Ocet winny 3 g (1 łyżeczka)
  • Olej lniany 20 g (2 łyżki)
  • Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
  • Śledź solony 120 g (1 sztuka)
  • Ziele angielskie 2 g (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (minimum 3 godziny). Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

2. Cebulę posiekać, wymieszać z octem, cytryną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kawałkami
śledzia w słoiczku lub na małym półmisku, dodać przyprawy i zalać olejem.

3. Przykryć i odstawić najlepiej nawet na 2 - 3 dni.

Twój komentarz




POKAŻ