mgr Edyta Krupa
09 Gru

Pieczone jabłka

#świątecznesmaki

Składniki:

  • Jabłko 300 g (1 duża sztuka)
  • Cynamon 3 g (1 łyżeczka)
  • Imbir tarty 1 g (szczypta)
  • Goździki 3 g (1 łyżeczka)
  • Miód 12 g (1 łyżeczka)
  • Orzechy włoskie 30 g (1 garść)
  • Jogurt naturalny 150 g (kubek)

Sposób przygotowania:

1. Jabłko umyć, następnie odciąć górną cześć w taki sposób, by mogła spełnić rolę daszka.

2. Środek jabłka wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm.

3. W naczyniu połączyć przyprawy, miód i orzechy.

4. Składniki wymieszać, nadziać jabłko.

5. Wierzch przykryć daszkiem nakłutym goździkami.

6. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

7. Udekorować jabłko jogurtem.

Twój komentarz




POKAŻ