Składniki:
- Ok. 700g dyni
- 2 - 3 łodygi selera naciowego
- Duża passata
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek świeżego imbiru (20 - 30g)
- 1 - 2 małe suszone papryczki czuszki
- Oliwa z oliwek
- Jogurt naturalny gęsty 1 łyżka
- Pestki dyni, nasiona słonecznika
- Przyprawa pomidory toskańskie lub po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
- Sól do smaku
- Kromka pełnoziarnistego pieczywa
Sposób przygotowania:
1. Dynię i seler pokroić w kostkę, krótko przesmażyć na oliwie, dodać resztę składników i przypraw.
2. Zalać wodą (ok. 1,5 l).
3. Gotować ok. 20 minut, po czym dokładnie zblendować - dość długo do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
5. Doprawić solą.
6. Pieczywo nasmarować czosnkiem i podgrilować na patelni skropionej oliwą.
7. Krem przelać do miseczek, skropić oliwą, lub posypać ziarnami.
8. Podawać z grillowaną grzanką.
Twój komentarz