Składniki:
- 200 g mąki owsianej
- 2 żółtka
- 100 g jogurtu naturalnego
- ziarenka z 1/3 laski wanilii
- szczypta soli
- 20 g ksylitolu (w wersji pudru - można zmielić zwykły ksylitol)
Sposób przygotowania:
1. Żółtka, jogurt, ziarenka wanilii, sól i łyżkę ksylitolu zmiksować.
2. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło.
3. Ciasto odłożyć pod przykryciem na 10 minut.
4. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm i pokroić na paski o długości 10 cm.
5. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec paska przez otwór.
6. Faworki piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
7. Upieczone faworki posypać pozostałym pudrem z ksylitolu.
Twój komentarz