mgr Edyta Krupa
17 Luty

Fit faworki

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami! Koniecznie wypróbujcie przepis na faworki w nieco lżejszej wersji.

Składniki:

  • 200 g mąki owsianej
  • 2 żółtka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii
  • szczypta soli
  • 20 g ksylitolu (w wersji pudru - można zmielić zwykły ksylitol)

Sposób przygotowania:

1. Żółtka, jogurt, ziarenka wanilii, sól i łyżkę ksylitolu zmiksować.

2. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło.

3. Ciasto odłożyć pod przykryciem na 10 minut.

4. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm i pokroić na paski o długości 10 cm.

5. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec paska przez otwór. 

6. Faworki piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

7. Upieczone faworki posypać pozostałym pudrem z ksylitolu.

Twój komentarz




POKAŻ