Składniki:
- 120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao (min. 70%)
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 2 dojrzałe banany
- duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g czekolady gorzkiej
- dowolne orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, wymieszać (nie zagotowujemy!),odstawić do przestygnięcia.
2. W misce wymieszać ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę.
3. Na końcu dodać lekko rozgniecione widelcem banany, całość wymieszać za pomocą łyżki.
4. Masę przelać do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawić do nagrzanego piekarnika.
5. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
6. Gdy ciasto się upiecze, przygotować polewę: czekoladę rozpuścić wraz z łyżką masła, wymieszać, następnie polać nią upieczone brownie.
7. Udekorować posiekanymi orzechami.
Twój komentarz