mgr Edyta Krupa
15 Maj

Frytki z batatów z krewetkami

Dzisiaj coś dla fanów owoców morza - krewetki i chrupiące frytki z batatow z dipem czosnkowym.

FRYTKI Z BATATÓW

Składniki:

  • Batat 220g (średnia sztuka)
  • Oliwa z oliwek 12g (1 łyżka)
  • Przyprawy: słodka papryka, tymianek, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

1. Bataty dobrać i pokroić na kawałki przypominające kształtem frytki.

2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać na nią bataty.

3. Polać je oliwą, przyprawić słodką papryką, tymiankiem, solą i pieprzem.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. przez ok. 20 minut.

DIP CZOSNKOWY

Składniki:

  • Czosnek 3g (1 ząbek)
  • Jogurt grecki 50g (2 łyżki)
  • Rukola 20g (garść)

Spodób przygotowania:

1. Do małej miseczki przełożyć jogurt, posiekaną rukolę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 

2. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

KREWETKI

Składniki:

  • Czosnek 3g (1 ząbek)
  • Krewetki 120g
  • Masło 5g (1 łyżeczka)
  • Rukola 20g (1 garść)
  • Ser Parmezan 1 łyżka (12g)
  • Przyprawy: chili

Sposób przygotowania:

1. Krewetki rozmrozić, w razie potrzeby obrać i oczyścić. Opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. 

2. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz chili i podsmażać razem około 1 minuty.

3. Dodać krewetki i smażyć je przez ok. minutę z każdej strony.

4. Odstawić z ognia, posypać parmezanem.

5. Krewetki podawać na wcześniej położonej na talerzu rukoli. 

Twój komentarz




POKAŻ