FRYTKI Z BATATÓW
Składniki:
- Batat 220g (średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek 12g (1 łyżka)
- Przyprawy: słodka papryka, tymianek, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Bataty dobrać i pokroić na kawałki przypominające kształtem frytki.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać na nią bataty.
3. Polać je oliwą, przyprawić słodką papryką, tymiankiem, solą i pieprzem.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. przez ok. 20 minut.
DIP CZOSNKOWY
Składniki:
- Czosnek 3g (1 ząbek)
- Jogurt grecki 50g (2 łyżki)
- Rukola 20g (garść)
Spodób przygotowania:
1. Do małej miseczki przełożyć jogurt, posiekaną rukolę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
2. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
KREWETKI
Składniki:
- Czosnek 3g (1 ząbek)
- Krewetki 120g
- Masło 5g (1 łyżeczka)
- Rukola 20g (1 garść)
- Ser Parmezan 1 łyżka (12g)
- Przyprawy: chili
Sposób przygotowania:
1. Krewetki rozmrozić, w razie potrzeby obrać i oczyścić. Opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz chili i podsmażać razem około 1 minuty.
3. Dodać krewetki i smażyć je przez ok. minutę z każdej strony.
4. Odstawić z ognia, posypać parmezanem.
5. Krewetki podawać na wcześniej położonej na talerzu rukoli.
Twój komentarz