Składniki na ok. 8 - 10 porcji:
- Płatki owsiane 100g
- Masło orzechowe - najlepiej płynne 60g (6 łyżek)
- Miód płynny 30g (3 łyżki)
- Orzeszki ziemne 30g (garść)
- Nasiona chia/ nasiona lnu 20g (2 łyżki)
- Gorzka czekolada - 20g (4 kostki)
- Mleko, kilka łyżek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka połączyć tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2 - 3 łyżki wody.
2. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożoną papierem do pieczenia wykłożyć masę i dokładnie ugineść.
3. Piec przez 15 min. w 170 stopniach.
4. Po przestygnięciu pokroić na porcje.
5. Udekorować czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka.
Twój komentarz