mgr Edyta Krupa
06 Sier

Brokułowe klopsiki z soczewicy

Pyszne kotleciki warzywne.

Klopsiki

Składniki:

  • Brokuły 3 małe różyczki (60 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Płatki owsiane 4 łyżki (40 g)
  • Soczewica czerwona nasiona 1/4 szklanki (45 g)
  • Przyprawy: cząber, kolendra, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

2. Brokuły ugotować w wodzie lub na parze.

3. Soczewicę ugotować na sypko (do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu około 10 minut).

4. Ugotowane brokuły, soczewicę, olej oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę.

5. Dodać płatki owsiane i odstawić na 15 - 20 minut aby wchłonęły nadmiar wody.

6. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki i układać na blasze.

7. Klopsiki piec aż się zarumienią (15 - 20 minut). Gotowe klopsiki polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:

Składniki:

  • Pół małej cebuli (25 g)
  • Ząbek czosnku (3 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Przecier pomidorowy/passata 1/2 szklanki (120 g)
  • Przyprawy: oregano

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzać olej.

2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.

3. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano.

4. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Twój komentarz




POKAŻ