Składniki:
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
- Drożdże 0,2 g
- Mąka żytnia 6 łyżek (60 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżka (12 g)
- Oliwki czarne/zielone 5 sztuk (15 g)
- Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g)
- Czosnek 1 ząbek (3 g)
- Rukola garść (20 g)
- Ser mozzarella półtłusty w plastry (20 g)
- Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
- Woda pół szklanki (110 g)
- Przyprawy: bazylia, kurkuma, sól
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto.
2. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10 - 15 minut.
3. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem.
4. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami.
5. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi.
6. Na koniec posypać rukolą.
2 komentarze
Czy drożdże mają być suche?
Można użyć zarówno drożdży suchych, jak i świeżych.