mgr Edyta Krupa
24 Luty

Pizza z patelni

Dzisiaj mam propozycję dla fanów fast fodów :)

Składniki:

Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal

  • Drożdże 0,2 g
  • Mąka żytnia 6 łyżek (60 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 g) 
  • Oliwki czarne/zielone 5 sztuk (15 g)
  • Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 
  • Czosnek 1 ząbek (3 g)
  • Rukola garść (20 g) 
  • Ser mozzarella półtłusty w plastry (20 g) 
  • Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 
  • Woda pół szklanki (110 g) 
  • Przyprawy: bazylia, kurkuma, sól

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto.

2. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10 - 15 minut.

3. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem.

4. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami.

5. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi.

6. Na koniec posypać rukolą.

2 komentarze

Anna  -  22 marca, 2021 o godz. 11:24 odpowiedz

Czy drożdże mają być suche?

Edyta Krupa DOBRY DIETETYK  -  22 marca, 2021 o godz. 13:14 odpowiedz

Można użyć zarówno drożdży suchych, jak i świeżych.

Twój komentarz




POKAŻ